Arhiva

 


Priopćenje: Ratni invalidi nisu riješili egzistenciju

Na terasi montažnog objekta na obali akumulacijskoj jezera Vlačine pokraj Suhovara, HVIDR-a Zadar 27.06.2013. g održala je redovitu, izvještajnu skupštinu kojom je predsjedao Ivica Arbanas, predsjednik udruge.

- Populacija invalida još uvijek nije riješila egzistencijalna pitanja, mi smo im tu najveća podrška. Tu smo da im pomognemo a nekada je dovoljno da se čovjeka samo posluša. Članovima se pomagalo svakodnevno, koliko je bilo u našim mogućnostima, rekao je Arbanas, dodajući kako HVIDR-a Zadar trenutno ima oko 700 članova.

- Riječ je o preporukama za posao, požurnicama za stambena zbrinjavanja i Ustavnom sudu, zamolbama za odgodu deložacija, pisanju raznih zahtjeva i molbi, upućivanju kako ostvariti prava za stipendije za djecu, profesionalnu rehabilitaciju, jednokratnu pomoć od Zaklade hrvatskih branitelja, pravo na dionice i slično, nabrajao je Arbanas.

- Ministarstvo branitelja nam je protekle godine financiralo četiri projekta, nažalost, ove godine je odobreno financiranje tek jednog jedinog, objavio je Arbanas.

- Na podršci zahvaljujem Gradu Zadru bez čije pomoći sve aktivnosti ne bismo mogli ostvariti. Usprkos krizi koja nikako ne prestaje nadamo se da njihova podrška ni u budućnosti neće izostati, poželio je Arbanas nakon što je toplim riječima zahvalio i Ministarstvu braniteljima i brojnim sponzorima.

Tajnik Denis Simičić pročitano je blagajničko izvješće, Nadzornog odbora predsjednika Tomislava Zelića i Suda časti predsjednika Ashleya Minaka.

Kako je ovo ujedno bilo i dijelom obilježavanja 21-godišnjice osnivanja HVIDR-e, druženju su se pridružili zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta, dožupani Božidar Bobi Longin i Rudolf Rudi Dvorski te druge političke, društvene i javne osobe.


09.07.2013.

Priopćenje: Molitvena hodnja "Koracima nade u istinu"

Molitvena hodnja održana je petu godinu za redom u spomen hrvatskih žrtava poginulih u Domovinskom ratu. Polazak je bio iz Bulića u 17 sati, a u Lišane Ostrovičke se došlo u 20 sati gdje je u crkvi Sv. Nikole Taveliča služena Sv. Misa u čast i spomen poginulima u Hrvatskom obrambenom Domovinskom ratu.
Kao i svake godine, i predstavnici Udruge HVIDR-a Zadar sudjelovali su u hodnji.
Slike možete pogledati u galeriji.


19.07.2013.

Novosti: ZADRANI SE U ENGLESKOJ KVALIFICIRALI ZA EUROPSKO PRVENSTVO

Naši hrvatski ratni vojni invalidi iz Zadra: Saša Grdović i Ivica Bratanović, sa trenerom Tihom Jurkovićem nastupili su svaki u svojoj kategoriji, te su polovično zadovoljni konačnim rezultatom. Kažu da se moglo se i puno bolje, pogotovo Bratanović. Naime, pucalo se u košarkaškoj dvorani koja je pretvorena u streljanu gdje se umjesto betonske podloge nalazi parket koji se ljulja svaki put kad sudac prođe, pa je to bila otežavajuća okolnost za koncentraciju strijelaca.
Postignuti su sljedeći rezultati:
R1 Grdović 549,4 14. mjesto
R3 Grdović 619,6 16. mjesto
Ekipno R3 ( Mladen Jurada, Saša Grdović i Vitomir Garvanović ) 1852,9 brončana medalja ( 5 krugova do srebra ).
R4 Bratanović 616,5 17. mjesto
R5 Bratanović 628,2 16. mjesto
Ekipno 1875,3 4. mjesto
Najvažnija stvar od svega je da su se naši strijelci ( SKI "Donat") kvalificirali na Europsko prvenstvo koje će se održati u Španjolskom Alicanteu od 20.-25.10.2013. godine.
Slijede svakodnevni jutarnji treninzi kako bi se na Europskom prvenstvu postigli što bolji rezultati.
Slike možete pogledati u galeriji slika.


19.07.2013.

Priopćenje: Uz Dan sjećanja na Jadovno


Mile Biondić je u ime Udruge dragovoljaca Domovinskog rata Grada Rijeke tom prilikom poručio kako skup u Jadovnom širi ružnu sliku o Hrvatima i Hrvatskoj kao državi koja je stvorena na etničkom čišćenju i na krvi.
Naglasio je da Hrvati nisu genocidan narod te da buduće generacije Hrvata imaju pravo znati istinu, a ona je, ustvrdio je, da je u Jadovnom 1941. bilo ubojstava, ali da se danas brojke preuveličavaju.
I predsjednik HSP-a Danijel Srb poručio je da poštuje sve žrtve iz 2. svjetskog rata i Domovinskog rata, ali i istaknuo kako ne može dopustiti da se "preuveličavaju i događaji i brojke".
"Istovremeno se kaže da hrvatski branitelji ne mogu zapaliti svijeću u logorima u kojima su bili zatvarani i gdje su stradavli njihovi suborci. Kako je moguće da nitko zbog tih logora nije procesuiran, a hrvatski dužnosnici govore da treba učiniti sve da Srbija što prije dobije datum početka pregovora za ulazak u EU", istaknuo je Srb.
Hrvatska bi, ocijenio je, trebala učiniti upravo suprotno i ulazak Srbije u EU uvjetovati time da se hrvatski branitelji "spase od srpskih kazamata", navodeći primjer branitelja Veljka Marića koji je u srbijanskom zatvoru.
"Ne smijemo ni dopustiti da se uopće održava proslava u Srbu 27. srpnja jer je to bilo etničko čišćenje Hrvata istočne Like i jugozapadne Bosne", kazao je Srb, koji je Zakon o pravosudnoj suradnji s članicama EU u kaznenim stvarima, jučer izglasan u Saboru, nazvao "zakon o zaštiti Udbe".
Nakon tih obraćanja branitelji su otišli na grob Stjepana Devčića, sudionika ustanka na žandarmerijsku stanicu u Brušanima 1932. godine, gdje su mu odali počast.


19.07.2013.