Arhiva

 


Aktualno: REAKCIJA NA TEKST O OSNIVANJU HVIDR-e GRADA ZADRA

Kao prvo, mi nismo „ona druga organizacija“ .Udruga HVIDR-a Zadar legitimna je pravna osoba, registrirana pri Uredu državne uprave u Zadarskoj županiji još od 1992.g.
Kao drugo, niti smo se mi još odcijepili od središnjice, niti smo pravomoćnom odlukom isključeni iz sustava HVIDR-e RH, i sve ostalo je iznošenje lažnih informacija u javnosti, te pokušaj manipulacije u tko zna koje sve svrhe?
Dalje, navodi se: „kako Statut Udruge HVIDR-a Zadar nije bio pravovaljan jer je dozvoljavao izlazak iz pojedinih okvira Statuta, što kod nove HVIDR-e neće biti slučaj, jer ona se, kako je naglašeno, u svom radu obvezuje djelovati u skladu s propisima i zakonima Republike Hrvatske.“
Time se aludira da naš Statut nije pravovaljan , te da naša Udruga ne djeluje u skladu s propisima i zakonima Republike Hrvatske, što ne odgovara istini. Naša Udruga djeluje isključivo po zakonima i propisima Republike Hrvatske, a na dobrobit svog članstva.
Da slučajno nešto što radimo nije bilo po zakonima, nakon svih kontrola, inspekcija i prijava koje smo zaprimili od posljednje izborne Skupštine , već bi bili zatvoreni.
Problem koji HVIDR-i RH predstavlja naš Statut ( koji je inače i u ciljevima i u djelatnostima usklađen sa Statutom HVIDR-a RH ) je taj što se po našem Statutu ne dozvoljava centralizam, te mogućnost da HVIDR-a RH postavlja svoje povjerenike u našoj Udruzi zbog npr. jednog intervjua koji da predsjednik naše Udruge, a s kojim se ne složi predsjednik HVIDR-a RH. Smatramo da je volja naših članova koju izražavaju na Skupštini ono po čemu se treba raditi jer Udruga HVIDR-a Zadar nije udruga koja postoji zbog pojedinaca, kao ni zbog politike, te je glavni cilj pomoć pri ostvarivanju prava članova.
Također, želimo naglasiti da još velik broj Udruga na području Republike Hrvatske nije usvojio Statut predložen od HVIDR-e RH . I na njih se vrši pritisak „stavljanjem na led“ na Glavnom odboru, Sudu časti i Nadzornom odboru, čime ih se želi prisiliti da usvoje predloženi Statut koji odgovara samo HVIDR-i RH, a ne ni Udrugama ni članovima.
Međutim, ni jedna od tih udruga nije iščlanjena niti je u postupku iščlanjenja, niti se osnivaju istovjetne udruge u njihovim gradovima. Zbog čijih interesa se u Zadru osniva nova
HVIDR-a ? Zbog hrvatskih vojnih invalida iz Domovinskog rata -sigurno ne.
Članovi Udruge HVIDR-a Zadar preko naše Udruge ostvaruju sva prava kao i bilo koji član neke druge Udruge HVIDR-a u Republici Hrvatskoj. Za svakog od članova, sukladno mogućnostima i zakonima, pokušavamo se izboriti i broj naših članova je svakodnevno u povećanju.
Naime, nažalost, osim iskaznice i sudjelovanja na SŠNIDOR-u, članovi naše Udruge, kao ni Udruga sama, nisu dobili od ZU HVIDR-a Zadarske županije, kao ni od HVIDR-e RH baš ništa -već dugi niz godina.
Na kraju, želimo poručiti našim članovima da se i dalje slobodno obraćaju u našu Udrugu koja i dalje nastavlja sa svojim legalnim radom i da ne nasjedaju na svakakve dezinformacije. Sve informacije članovi mogu dobiti u Udruzi svakim radnom danom u vremenu od 8 – 12 h.
Također, sve važnije aktivnosti i obavijesti transparentne su i mogu se naći na web stranici www.hvidrazadar.hr.
Sa štovanjem,
Ivica Arbanas - predsjednik Udruge HVIDR-a Zadar


31.08.2009.