Arhiva

 


Aktualno: HVIDR-e osudile rad HVIDR-e RH i prosvjedovale zbog sporazuma sa Slovenijom

Predsjednik zadarske HVIDR-e Ivica Arbanas istaknuo je kako je od jučer ta udruga odobrenjem Ureda državne uprave 'prva udruga HVIDR-e u Hrvatskoj koja je samostalna i radi izvan sustava državne HVIDR-e'. Dodao je kako su članovi zadarske HVIDR-e te velikog dijela ostalih udruga u Hrvatskoj nezadovoljni radom predsjednika HVIDR-e Josipom Đakićem te predloženim statutom, koji veliki dio udruga ne želi potpisati premda je donesen krajem prošle godine. Pozvao je sve udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata da im se pridruže te da osnuju svoju krovnu udrugu koja će se istinski brinuti o problemima i potrebama hrvatskih branitelja i stradalnika i koja neće biti politička udruga.

Predsjednik zagrebačke HVIDR-e Ivica Pandža je istaknuo kako je republička HVIDR-a isključivo politička udruga, a predsjednik Đakić čini pritisak na sve one koji mu nisu po volji i koji ne žele potpisati statut, koji je više nego sporan jer među ostalim podrazumijeva da republička HVIDR-a u slučaju neslaganja s nekom od udruga može imenovati povjerenstvo i tako zapravo ugušiti demokraciju za koju su se upravo hrvatski branitelji i stradalnici borili. Predsjednici HVIDR-e Gospića Ivica Alić, Senja Mario Tonković i Osijeka Miljenko Kolobarić te cijelo predsjedništvo osječke HVIDR-e izrazili su nezadovoljstvo radom predsjednika Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Josipom Đakićem, tvrdeći da se silan novac slijeva u državnu udrugu, a udruge na terenu od toga nemaju ništa. 'Ne želimo da HVIDR-a bude trgovačko društvo pod kontrolom', istaknuli su.

'Hrvatski branitelji borili su se i za svaku kap u moru'

Predsjednici HVIDR-e Zagreba, Gospića, Senja i Osijeka posebno su osudili Sporazum o arbitraži između Hrvatske i Slovenije, ističući kako su se 'hrvatski branitelji i invalidi Domovinskog rata borili za cjelovitu, neovisnu i slobodnu Hrvatsku, svaki pedalj zemlje, kap u rijeci i moru', te da nitko nema pravo prodavati ili darovati naš teritorij. Zato se protive potpisivanju bilo kakvog dokumenta koji prejudicira granice i zadire u njihovo uređenje, osim potvrđivanja onih granica na kojima, kako je istaknuli, Hrvatska počiva stoljećima. Ova zemlja i žrtve koje su je kroz stoljeća očuvale zaslužuju više poštovanja i istinskog domoljublja od trenutačnoga i samovoljnog odlučivanja o njezinim granicama, ističu. Komentirajući jučerašnju saborsku odluku udruge ističu da 'nitko, ali baš nitko, nema pravo raspravljati o nečemu što se u slučaju spora, može riješiti pred jedinom mjerodavnom institucijom - Međunarodnim sudom pravde Ujedinjenih naroda'.

Do sada smo otrpjeli rasprodaju i pljačku naših najvećih bogatstava pa sad - kad vam više ništa nije ostalo - trebamo prešutjeti prodaju, ili bolje reći poklanjanje hrvatskog teritorija, a sve pod izlikom pritiska neke Europske unije, dodaju udruge. Udruge HVIDR-e na čelu sa zagrebačkom poručile su danas iz Osijeka onima kojima 'ova naša domovina nije dovoljna, ili je pretijesna', da svoju karijeru slobodno grade izvan naših granica pod okriljem europskih vlastodržaca. (Hina)


04.11.2009.

Priopćenje: FANTASTIČNI REZULTATI SA DRŽAVNIH PRVENSTAVA OSOBA S INVALIDITETOM

U Poreču su na Državnim prvenstvima u : pikadu, boćanju , šahu i visećoj kugli Športski saveza osoba s invaliditetom Zadarske županije predstavljali 18 naših HRVI-a, te dvoje civilnih invalida. Vratili su se sa osvojenih 19 medalja i 5 pehara!
U elektronskom pikadu kao ekipa nastupili su : Saša Grdović, Davor Magaš, Renato Dunat i Berislav Maričić, te kao rezerve : Miraš Babović i Mate Vrkić. Osvojili su 6 zlatnih medalja i pehar za ekipno 1. mjesto , te Davor Magaš jednu srebrnu medalju za 2. mjesto u pojedinačnom poretku .
U boćanju su u ekipi trojki nastupili : Joso Šimičević, Ante Šarić i Šime Jurjević-Škopinić, te rezerva : Božo Bakarić. Osvojili su pehar za 1. mjesto , te 4 zlatne medalje.
U ekipi parova nastupili su : Mladen Škoda i Željko Gambiraža, te rezerva : Božidar Škara. I oni su osvojili pehar za 1. mjesto te 3 zlatne medalje. Ujedno su osvojili i prijelazni pehar za najuspješniju momčad u boćanju.
U šahu su kao ekipa nastupili : Petar Rebov, Tomislav Lukić, Mladen Panić i Mario Vidaić.
Oni su osvojili pehar za ekipno 2. mjesto te 4 srebrne medalje. Brončanu medalju za osvojeno 3. mjesto u pojedinačnom plasmanu osvojio je Petar Rebov.
Jedino ekipa viseće kugle vratila se , nažalost, bez medalja.

U Zagrebu , na Državnom prvenstvu u plivanju, ŠSOI Zadarske županije je predstavljala ekipa sačinjena od dvoje HRVI-a, te troje djece s invaliditetom. Njih petero vratili su se sa ukupno 12 medalja !
HRVI Josip Budimir osvojio je 1 zlatnu medalju u kategoriji 50 m slobodno, te 1 srebrnu medalju na 100 m slobodno.
HRVI Nenad Ivanov osvojio je dvije zlatne medalje, i to u kategorijama 50 m slobodno i 100 m slobodno.
Ivica Vidulić osvojio je čak 4 medalje, i to 1 zlatnu ( u kategoriiji 50 m slobodno ) , 1 srebrnu ( u kategoriji 50 m leđno ) , 2 brončane ( apsolutna kategorija 50 m slobodno i apsolutna kategorija 50 m leđno )
Dalia Petani osvojila je dvije medalje, i to : jednu srebrnu u kategoriji 50 m slobodno i jednu brončanu u kategoriji 50 m leđno.
Filip Živković osvojio je također dvije medalje, i to : jednu srebrnu u kategoriji 50 m slobodno i jednu brončanu u apsolutnoj kategoriji 50 m slobodno.

Naši HRVI sa prvenstava su se tako vratili kao ponosni vlasnici :16 zlatnih medalja, 4 srebrne medalje, te 3 pehara za 1.mjesto, 1 pehara za 2. mjesto i 1 pehara za najuspješniju momčad u boćanju.

Ukupno su zadarski športaši sa invaliditetom osvojili u jednom vikendu : 31 medalju i 5 pehara, na čemu im svima od srca čestitamo!


10.11.2009.