Novosti

O B A V I J E S T     Č L A N O V I M A

Udruga HVIDR-a Zadar neće raditi sa članovima od 22.07.-16.08.2019.g. zbog odlaska na kolektivni godišnji odmor.

Redovnim radom nastavljamo od 19.08.2019.g.

MOLITVENA HODNJA „KORACIMA NADE U ISTINU“  Bulić-Vukšić-Lišane Ostrovičke

Već jedanaestu godinu, naši članovi su sudjelovali u molitvenoj hodnji „Koracima nade u istinu“      Bulić-Vukšić-Lišane Ostrovičke,  koja je održana 17.07.2019. godine kao poruka hrvatskim žrtvama da ih se sa poštovanjem sjećamo i da su njihovi životi temelj hrvatskog  društva na kojima gradimo budućnost i zalažemo se za mir.

Njegujući kulturu sjećanja, obilježen je datum stradanja prvih hrvatskih žrtava stradalih od srpskih topničkih granata (fra Mile Mamić i Josip Žulj–prvi hrvatski redarstvenik, poginuli 17.07.1991.g. u dvorištu crkve sv. Nikole Tavelića u Lišanima Ostrovičkim.

Prisjetili smo se i 28. obljetnice progonstva žitelja župe Sv. Mihovil s posebnim pijetetom prema onima koji se nikada nisu vratili svojim kućama.

U župi je poginulo 14 hrvatskih branitelja i ubijeno 16 civila, svi žitelji su bili prognani, sve kuće zapaljene, crkve minirane i srušene do temelja.

Program je počeo u  17:00 satiispred spomen obilježja prvog poginulog branitelja 113. šibenske brigade Željka Čubrića u Buliću,  nošenjem križa i molitvom Marijinog križnog puta.

Sudionici su prošli dionicu od 12 kilometara, od Bulića do Vukšića, uz crkvu Sv.Kate do župnog groblja Sv.Mihovila gdje su molili odrješenje za poginule hrvatske branitelje i civile.

S početkom u 20:00 h u crkvi Sv.Nikole Tavelića u Lišanima Ostrovačkim služena je  Sv. misa u čast i spomen poginulima i ubijenima u Domovinskom ratu.

ODRŽANI 20. TRADICIONALNI RIBOLOVNI SUSRETI „TELAŠĆICA 2019“

31.05.-02.06.2019.g. održani su 20. Tradicionalni ribolovni susreti HRVI i branitelja iz Domovinskog rata na Telašćici.

Ovi susreti održavaju se između HRVI i branitelja iz Udruga HVIDR-a : Gospić, Plitvička Jezera, Nova Gradiška, Zagreb i Zadar, svake godine na drugom mjestu i pod drugim domaćinstvom.

Jubilarni 20. Tradicionalni ribolovni susreti „Telašćica 2019.“ održani su pod domaćinstvom Udruge HVIDR-a Zadar, a sudjelovalo im je preko 70 sudionika.

Natjecanje se odvijalo sa brodica u akvatoriju, a baza za smještaj i druženje je bila  u PP Telašćica.

Ekipni rezultati su :

  1. mjesto : HVIDR-a Gospić  , 10,5 kg
  2. mjesto : HVIDR-a Plitvička Jezera , 7 kg
  3. mjesto : HVIDR-a Nova Gradiška , 5,5 kg

Osim u  natjecanju, sudionici su uživali u prelijepom mirnom ambijentu i prijateljskom druženju, u kojem nije nedostajalo ni domaćih specijaliteta, a ni pjesme.

Kako je vrijeme u dobrom društvu vrlo brzo prošlo, već se svi vesele novom natjecanju koje će se dogodine održati pod domaćinstvom HVIDR-e Gospić.