POHOD NA SVETO BRDO SA KRIŽEM NA LEĐIMA

Autor: Krešimir Cestar

U subotu, 31. listopada 2020. godine,  pet članova Udruge HVIDR-a Zadar,  sudjelovalo je u nesvakidašnjem i hvale vrijednom pothvatu, odnosno pohodu na Sveto brdo (1751 metar n/m) na području Južnog Velebita, kojom prilikom su na navedeni vrh, na svojim leđima odnesli  novoizrađeni križ visine 3 metra i postavili ga na Sveto brdo.

Naime, prilikom III. pohoda na Sveto brdo (Velebit), koji je održan   19. rujna 2020.g., a u spomen  i  sjećanje  na  sve hrvatske branitelje poginule na Velebitu u Domovinskom ratu i na žrtve lovinačkog kraja i zbjega hrvatskog življa koji se dogodio 24. rujna 1991. godine, članovi zadarske HVIDR-e primijetili su da je križ koji je bio postavljen na Svetom brdu oštećen i dotrajao, te su tom prilikom donijeli odluku da će do blagdana Svih svetih izraditi novi križ i odnijeti ga na Sveto brdo,  što su i učinili.

Novoizrađeni križ visok je tri metra, a prije polaska na Sveto brdo, isti je u prostorijama Udruge HVIDR-a Zadar  blagoslovio don Zdenko Dundović.

U ovom odvažnom i hvale vrijednom pothvatu sudjelovali su hrvatski vojni invalidi Domovinskog rata  Dražen Žilić, Klaudio Vidaić, Enriko Jurić,   Elvis Čulina,  te Saša Grdović.

“U spomen na sve poginule i preminule branitelje, osobito one koji na ovoj svetoj planini položiše živote za Domovinu, odnijeli smo i postavili ovaj sveti križ, u  molitvi za njih, a dragi nam Bog posla mlade ljude koji su nam pomogli iznijeti križ na Sveto Brdo.

Hvala im od srca, našima Kristini, Mateju,  Ivanu i Frani.

Veliko hvala svim ostalima koji su bili sa nama”, rekli su nam ovi odvažni, hrabri i ponosni hrvatski ratni vojni invalidi Domovinskog rata.

Odgovori